Diagnostisering og behandling

Dersom du mistenker at du har aspergers syndrom, bør du snakke med fastlegen din. H*n bør kunne henvise deg til riktig instans, som visstnok skal være DPS (distriktspsykiatrisk senter) eller lokalsykehusets habiliteringsavdeling. Møt opp hos fastlegen din med en god forsvarstale - være forberedt på å gi ham/henne en innføring i diagnosen, og ha gjerne med testresultater fra EQ-tester (hvor du har svart spontant heller enn utkalkulert), Aspie-quiz og Simon Baron-Cohens tester som gir en pekepinn på hva slags sinn man har, i tillegg til en liste over hvorfor du mener du har Aspergers syndrom. Ta med opplevelser fra barndom, familie- venne- og skoleliv, aversjoner og favorittaktiviteter og alt annet som gjør deg til den du er. Med såpass mye dokumentasjon bør din fastlege lettere kunne hjelpe deg videre!

Vær heller ikke forberedt på å få positivt svar det første stedet legen din søker deg til. Ikke ta nei for et svar, og prøv igjen. Sørg for at fastlegen din forstår hvorfor en utredning er viktig for deg, og prøv å få vedkommende til å formidle behovet ditt tydelig i henvisningen.

Prøv å forberede deg på at utredningen kan ta lang tid, og at du kanskje må innom flere instanser.
Selv måtte jeg først innom et sted hvor de tilsynelatende ville luke ut andre alternativer heller enn å utrede meg for Aspergers syndrom, noe ingen fortalte meg. Istedenfor fikk jeg masse skjemaer som primært handlet om rusmisbruk, selvskading, paranoia og selvmordstanker. To skjemaer handlet om autismespekteret og ADHD, og jeg snakket med psykolog i noen minutter. Prøv å få noen til å forklare hvorfor du gjør det du gjør - å holde på med slike skjemaer og lure på hva poenget er er veldig slitsomt!
Vær også forberedt på at ventetiden kan være lang. Det kan ta tid før legen din sender henvisningen, før mottager behandler den, før du får svaret i posten og før du faktisk får time. Det kan også ta lang tid mellom hver time, og det kan bli mange av dem. Kanskje må du til flere instanser, enten fordi den du går til ikke kan gi deg endelig svar, eller fordi du ikke føler at vedkommende har gjort en god nok jobb. Det tar fort over året å få svar, og kanskje må du vente enda lengre?

Uansett, lykke til på ferden! Om du føler at du trenger å få det sort på hvitt at du hører eller ikke hører til på autismespekteret, har du rett til å få hjelp fra helsevesenet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg setter stor pris på innspill, men vil minne om det følgende: kommentarer vil være synlige for ALLE, så tenk deg om to ganger før du poster sensitiv informasjon.

Og ja: drittsekk-kommentarer og spam vil bli slettet. Er du uenig med meg, kan du formidle standpunktet ditt seriøst og ordentlig. Klarer du ikke det, er jeg faktisk ikke interessert i hva du mener.